Een speciale plek voor bijzondere jeugdzorg

Preventieve zorg

Positief opvoeden is een manier van opvoeden waarbij er rekening wordt gehouden met het kind en met jezelf als ouder. Dit is heel belangrijk om goede balans te creëren met het leven en het opvoeden van kinderen.

Basisprincipes Triple P

Triple P (Positief Pedagogisch Programma) kent 5 basisprincipes, deze zijn:

  • Voor een veilige en stimulerende omgeving zorgen,
  • Een positieve leeromgeving creëren,
  • Aansprekende discipline zijn,
  • Realistische verwachtingen hebben,
  • Goed voor jezelf zorgen als ouder.

Het creëren van een veilige en stimulerende omgeving zorgt ervoor dat er plaats is voor het kind om dingen te ontdekken en zich te ontwikkelen. Wat hierbij kan helpen is bijvoorbeeld speelgoed te hebben waarmee het kind zich kan bezighouden.

Een positieve leeromgeving houdt in dat het leren wordt gestimuleerd op een positieve manier. Bijvoorbeeld door het kind aan te moedigen en te belonen wanneer iets goed gaat en niet alleen af te straffen bij fouten. Hier hoort een aansprekende discipline zijn ook bij. Het draait hierbij om balans. Om discipline te tonen is het belangrijk dat er consequent gehandeld wordt bij situaties. Wanneer iets de eerste keer niet mag, mag dat de 2e keer ook niet. Het is belangrijk om dan het gewenste gedrag te bespreken zodat het kind leert wat er van hem of haar verwacht wordt. Het is beter om te “sparren” bij vragen, voordat er een probleem ontstaat.

Realistische verwachtingen

Realistische verwachtingen hebben is soms wel lastig als ouder. Je wilt graag dat je kind goed is in allerlei dingen en snel dingen zal leren zoals lopen en praten. Helaas gaat dit proces vanzelf en kan je er niks aan doen als jouw kind op een wat latere leeftijd leert fietsen bijvoorbeeld. Daarom is het belangrijk om realistisch te blijven en het kind te blijven stimuleren. Geen enkel kind leert precies op 4-jarige leeftijd hoe hij moet fietsen, kinderen leren wanneer het kind er klaar voor is.

Ouders kennen hun kind het beste om een realistische verwachting te hebben. Het allerbelangrijkste punt is dat je goed zorgt voor jezelf als ouder. De kinderen hebben jou nodig maar als je niet goed voor jezelf kan zorgen, kan je dan wel voor een kind zorgen? Zorg ervoor dat je rust momenten kan pakken en kan praten met je partner of andere naasten over de vragen, problemen die je ervaart. Belangrijk is dat je “accu” opgeladen blijft, zodat je een energieke ouder kan blijven. Zorg ervoor dat je kan blijven genieten van de opvoeding.

Een kleine verandering, kan een groot verschil maken.